Emil Östlund - startsida

Konstkritik

Helsingborgs Dagblad 14 december 2018

Helsingborgs Konstförenings jubileumsutställning på KONSTEN, Helsingborg


Kraften i det oväntade
...
Emil Östlund är känd i regionen för sina expressiva landskap, men här ställer han ut en liten humoristisk teckning. Det är ett smart sätt att utmärka sig...

CHRISTINE ANTAYA
Konstkritiker
 

Konstnär Emil Östlund
Helsingborgs Dagblad 20 maj 2018

Vår Salong 2018


Med en omedelbarhet och okontslad rättframhet avbildar han hus och landskap så att ingen kan missuppfatta vad det är frågan om. Han gör därigenom vår värld begriplig.

ERNST BILLGREN
  Konstnär Emil ÖstlundKyrkan, akrylmålning av Emil Östlund

Smålandsposten 26 maj 2014

Galleri Sigma, Växjö, 2014


EMIL ÖSTLUND verkar i Helsingborg. Därför är det inte konstigt att det är havet som gäller i hans måleri. På galleri Sigma dräller det av vatten, båtar, klippor och höga himlar. Allt med färgen blå som bas. Och så är Julia Roberts med på ett hörn. Östlunds akrylmålningar visar på ett intensivt och expressionistiskt måleri med snabba och breda penseldrag. Ibland så snabbt att verkligheten svischar förbi och blir till ett abstrakt och organiskt mönster. Men ofta finns där en horisont att hålla sig i och en förgrund med tydligt definierade landområden. Titlar som Segelbåtar i Kattegatt, Klippö och Blå skärgård talar om vilka miljöer vi rör oss i.   Naturligtvis dominerar det blåa, i alla möjliga nyanser. Från kallt isblått till varmt åskvädersblått. Det blåa kompletteras av jordfärger i dova toner, som dämpad ockra, krapp och umbra. Trots det blir det inte dystert utan man anar hela tiden närvaron av en solglimt här och där. Målningen Kattegatt är just en palett av alla dessa olika nyanser. I bilder som Färöarna 3 och Råådalen finns dessutom ett starkt rött inslag som tillsammans med kromoxidgrönt ökar värmen och intensiteten. Det är också två bilder som det är lätt att fastna för.  

FÖR ATT VARA en konstnär med lång erfarenhet skiljer sig måleriet rent tekniskt förvånansvärt mycket mellan olika bilder. Vissa verkar hastigt formade av mycket snabba stråk medan andra består av bredare och mer långsamma penseldrag, Det är definitivt de senare som känns mest effektfulla och tilltalande.  

FÖR OVANLIGHETENS skull finns också några kvinnoporträtt med, som bryter av mot samlingen av landskapsbilder. En av dem föreställer Julia Roberts, det kan man inte ta miste på. De präglas alla tre av samma intensiva teknik som landskapen och är därför befriande lekfulla för att vara porträtt. Ett humoristiskt inslag som höjer utställningen lite över det vanliga.

THOMAS LISSING
 

Vår salong 2012 - Helsingborgs Dagblad

Emil Östlund:
Vildraps

Primitivt och omedelbart. Det räcker.

John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet, Malmö

 
Samlingsutställningen på Landskrona Konsthall i samband med Konstrundan i Nordvästra Skåne.

2011-04-23:
Helsingborgs Dagblad

...många använder sig av en vårlikt stark färgskala. Till exempel Emil Östlunds ... fysiska landskap med synliga penseldrag, landskap som för tankarna till expressiviteten hos göteborgskoloristen Carl Kylberg.

Martin Hägg

"Svensk sommar", akrylmålningen på Landskrona Konsthall

   
Konst på stan

2010-10-07:
Helsingborg Dagblad

Emils Östlunds måleri av en något härjad donna får i Björn Borgs fönster samsas med tre lättklädda skyltfönster med prickiga underkläder, det funkar fint.

Sören Sommelius

"Tuff brud", akrylmålning

   


Vår salong 2010 - Helsingborgs Dagblad

Emil Östlund: Strecklandskap

Jag gillar målningen för att den är så övertygande manisk, och att titeln är så odramatisk och torr.

 

Annika Ström
konstnär och professor vid Konstakademin, Oslo

 
2010-03-29:
Sydsvenskan

Lysande landskap

Emil Östlund, Råå.

Känslig tecknare och egensinnig målare med starkt personligt uttryck. Missa inte hans lysande landskap som visas på samlingsutställningen i nordväst, Landskrona konsthall.

Carolina Söderholm
konstkritiker

   
2009-03-14:
Helsingborgs Dagblad

Färgsprakande spontanism

Den spontana expressiviteten är konstnärens signum; klara och rena
färger, stora enkla former, penseldrag som syns. Denna spontanismens
ytterlighet rycker tag i mig, tjusar mig såsom en nål stungen i en ballong
av uppblåst intellektualism. Hos gäller det rättframma och osofistikerade.

Emil Östlund har Aspergers syndrom. Egna häftet "Jag skriver ovanpå linjen" handlar inte så mycket om tiden framför staffliet utan mer om konsten att leva med detta funktionshinder; om behovet av ordning och reda, om tillvarons alla med- och motgångar i största allmänhet, om kontakten med nära och kära. Konsten finns där som en sammanlänkad del av helheten. Detta funktionshinder har gett Emil Östlunds spontanism en ordentlig skjuts framåt, som en slags ventil i en ibland svår tillvaro. I goda stunder skapar handlaget bilder av en sällan skådad fräschör. Oftast är det som mest lyckosamt i konstnärens landskapsbilder med sin sommardoftande färgprakt. Kanske en båt med vitt segel på knallblått hav, ett ensamt träd med grön krona bland bergen eller en vid utblick mot en lika obestämd som öppen natur.

Recensionen fortsätter. Se länk till höger!

Martin Hägg

 


Läs hela recensionen genom att klicka här!

     
2008-04-29:
Helsingborgs Dagblad

Trettiosex konstnärer deltar på årets jurybedömda Kullasalongen. Av dem är arton debutanter, fifty-fifty, vem kan nu påstå att slumpen inte existerar?

Salongen inleds med Emil Östlunds två verk, en kolteckning "Träd vid väg" och en akrylmålning "Boet". På teckningen låter konstnären stripiga kvistar av ett vindpinat träd dansa i vinden. På målningen har ett fågelbo tagit gestalt ur ett snärje av strån. Man kan nästan känna hur han med nerviga penselstråk har byggt upp detta bo. Här har man glädje av att ha kunnat följa Emil Östlunds konstnärskap sedan han 2000 debuterade på Vikingsbergs Vårsalong.

Silvia Helperin Sandström

 
   
2006-05-13: uttagen till Vår Salong, Helsingborgs Dagblad. Jury var Gertrud Sandqvist, rektor vid Konsthögskolan, Malmö. Hon skriver: "Konstnären betonar penseldragen i landskapsmåleriet och ansluter till en lång tradition från van Gogh, Emil Nolde och framåt. Det är kraftfullt, frodigt expressivt men väl sammanhållet. Formerna är tunga och stora".  

 

     
Originellt och vitalt
KONST. Starka färger och landskap målade med grova penseldrag i akryl dominerar Rååkonstnären Emil Östlunds utställning på Örkelljunga kulturhus, inrymt i biblioteket. Det är konst med originalitet och vitalitet, gestaltad med en visuell glädje i uttrycken.
 

Förra året blev Östlund, född 1976, uttagen till HD/NST:s Vår Salong av Gertrud Sandqvist, rektor vid Malmö Konsthögskola. I sin motivering satte hon in hans måleri i en lång tradition med rötter i van Goghs och Emil Noldes bildvärldar.
 

Emil Östlunds konst är full av doftande gröna träd, av blånande hav med magiska horisonter, hans skulpturala landskap är genomflödade av ljus. Några bilder avviker egensinnigt roligt, som ”Tuff brud” och ”Röda läppar”, fräcka orädda tjejer som verkar vara slängda i käften och spefullt farliga.
 

”Jag skriver ovanpå linjen” är ett tryckt häfte, där Emil Östlund på ett fint sätt berättar om sig själv och den sjukdom han lider av. Det vänder sig till unga vuxna med aspergers syndrom. Konstnären berättar hur sjukdomen medför ett annat sätt att se och tänka och hur konsten blivit ett sätt för honom att se, förstå och kommunicera sina bilder av världen.
 

Sören Sommelius

Till höger:
Röda läppar, akryl
Morgon, akryl

Helsingborgs Dagblad 2007-09-21
Utställning på Örkelljunga Kulturhus

 


     
Jonas Ellerström skriver i Helsingborgs Dagblad efter att ha besökt konstrundan 2008:
 
Därifrån fortsatte vi till den unge Emil Östlund på Råå, vars kraftladdade och uttrycksfulla måleri för mig kanske blev den här konstrundans största behållning. Fullkomligt orädd ger han sig på stora format, arbetar med breda penslar och snabba drag och fyller sina halvt abstrakta landskap med hetsig blåröd energi eller skymningsgrått lugn, och framför allt med ett personligt måleriskt språk.
 

     
Min mening
Om konst i Perstorp
En ung och mycket intressant konstnär ställer just nu ut sina stora, vackra och egendomliga tavlor i Perstorps biblioteks utställningshall.

Emil Östlund är en modern konstnär, men det är svårt att placera honom i en konstriktning som är modern i dag. Han är inte postmodern, men inte heller totalt avlägsnad den. Snarast använder han en ovanlig blandning mellan postmodernism och expressionism. Hans kolorit, färgbehandling, är kraftfull och storartad. Man kan påstå att färgerna är hans starkaste sida. Kompositionerna är goda och han behärskar tekniken väl med tunga och vida penseldrag. De mest lyckade målningarna är landskapen och särskilt havet som han målar oerhört inspirerat, liksom båtarna, ängar och träd. Kanske, enligt min åsikt, lyckas han mindre med människorna. Jag tror han älskar naturen mer.

Jag rekommenderar honom varmt. De som besöker utställningen har en upplevelse att vänta.

Ilena Minculesca Vlasca
Konstnär
HD/NST/LP 2006-12-11
 

Kullasalongen 2007, Krapperups Konsthall

Intryck av tre stycken landskap återupplevs av Emil Östlund i ett starkt och nästan eruptivt färgutspel.

Silvia Helperin Sandström
konstkritiker
Helsingborgs Dagblad

 

Utdrag ur gästböcker från utställningarna:

   
     
Konstrundan 2015:    
     

Dina målningar är jättebra!

"Gammal man" tycker jag bland många andra så mycket om!
 
     
     
Åstorps kommun, Bibliotekshallen 2013:    
     
Vi gillar verkligen dina tavlor! I denna utställning var de tre båtarna en favorit.   Härliga färger och mycket fart i ditt måleri. Gillar särskilt "Båtar, triptyk".
     
Konstrundan 2013:    
     
Härlig kraft och känsla!   Jag och min man - vi blir mycket glada av dina tavlor. Vi äger 2 st. se'n tidigare, dom är våra favoriter. Lycka till med konsten!
     
Jag gillar mycket "Fjäll och natur"  
     
Härligt att få njuta av ditt sätt att uttrycka djärvhet. Färgstarkt.   Älskar "Båtar" - fantastiska färger.
     
Dina båtar tyckte jag bäst om. "Träd i solnedgång" var underbar.  
     
Tjejen med skärpet och den röda munnen gick in i hjärtat!  
     
Din konst påverkar mig. Jag kommer att följa dina framtida uttryck. Jag återkommer till dig. Lycka till.    
     
Galleri Tegelbruket 2012:    
     
Lycka till Emil, fint måleri, såg dig första gången på Raus hos Anders (Nakajima), Gillar särskilt "Råådalen".  
     
Man blir glad och uppiggad av att se Emils och Görans färgstarka målningar.    
     
Konstrundan 2012:    
     
Tack för fina stunder vid/framför "Skogsrået" hemma och för besöket och alla intryck idag.  
     
Konstrundan 2011:    
     
Härliga dramatiska målningar!    
     
Tack för en härlig och inspirerande färgupplevelse! Lycka till!   Vilka fina tavlor!
     
Vilken fantastisk samling av olika tavlor. Speciellt "Framfart", "Båtar, triptyk" och teckningarna (akvarellerna)... Lycka till med din konst.    
     
Flotte billeder, tak for 'Emil Nolde'  
     
Konstrundan 2010:    
     
Vilken tur att vi körde en liten omväg, så vi fick se dina spännande målningar!   Smukke billeder. Jeg køber Kille med skæg! Tak!
     
Vad fint du målar, dina tavlor gör mig glad.   Tack, Emil. Vi har sett din konst under flera år och tycker mycket om den. Lycka till i framtiden.
     
Tack för en stark upplevelse.   Kul att se ditt kraftfulla måleri.
     
Härliga målningar med underbara färger!   Dina tavlor är fantastiska! Keep up the good work!
     
Dina tavlor inspirerar mig som kreativ person. Tack!   Tack, Emil. Så mycket liv och kraft.
     
Här får man en stor konstupplevelse! Vi återkommer!    
     
Konstrundan 2009:    
     
Din konst fyller oss med glädje.    
     
Båstad 2009:    
     
Vilken konstnär du har blivit, Emil! Tycker mycket om dina gråa bilder och Blå segel.   Älskar din målning frpn Hawaii och skulle gärna köpt din valborgsmässoeld! Härlig konst, gör mig glad.
     
Man blir upprymd av kraften i din konst! Härligt.   Hej, heter Sandra. Dina målningar var dom bästa jag sett. Hoppas du får det bra.
     
Galleri Handmade, Bryggeriet, Nyköping 2008    
     
Härliga bilder som jag blir glad av att se.   Den mest intressanta, inspirerande och uppiggande utställning jag sett på mycket länge.
     
Strindberg är fantastiskt. Starkt uttryck!   Strindberg bäst och Våren kommer är också fin.
     
Helt underbart. Fortsätt med samma glöd.   Härlig stund bland härliga färger. Vi blev kära i Strindberg och cykeln i naturen.
     
Sådan färgglädje. Jag blir glad och inspirerad,   En människa, som kämpar mycket, utför mer än den med en liten uppgift! (Bra)
     
Vilken färgprakt. Helt underbart.   Fint Emil - dina bilder gör att livet blir lite lättare!
     

Galleri Bruket, Rydebäck, 2008:

   
Hej Emil, vilka fantastiska målningar. Helhärliga. Tack!   Ett fantastiskt måleri, Emil Ö!!! Helt underbart att se!
     

Helsingborgs bibliotek 2006:

   
Emil! Fantastiskt måleri!   Gillar starkt! Fint! Kraftfullt!
     
Mycket starka målningar. Tack för att vi fick se dom.   Jag digga' hela stilen!
     
Jag gillar de målningarna för att de är så starka färger och så kraftiga penseldrag. Det ger en skön känsla.   Kan se dina tankar.
     
Oj, så häärligt!!!    
     

Höganäs bibliotek 2006.

   
Grattis till en fantastisk utställning. Jag vill ta' alla med mig hem! (Tavlorna, alltså)   Färgsprakande konstverk med vackra dimensioner.
     
Hej Emil. Dina tavlor är helt underbara. Du jobbade verkligen jättebra.   Fantastiska tavlor. Roligt och inspirerande att njuta av dem.
     
Tack för fina tavlor! Att få se dom var en upplevelse!   En imponerande utställning! Vilket färgspråk!
     

Perstorp 2006-07:

   
Vackra och egendomliga tavlor! Dom gör ett stort intryck och man kan vara säker på att sådan konst kommer att bli berömd. Emil Östlund är redan en av de största svenska och världens konstnärer! Gratulerar!   Tack för en underbar utställning!!
     
Du skall ha ett stort tack för vad du vill förmedla.   Tack för en underbar stund, då jag fick betrakta dina tavlor.
     
Tack Emil!
Kom in från blåst och regn
Mörkt och trist.
Helt oväntat lyser
kvällen upp av fantastiska färger,
former som lämnar avtryck i fantasin.
Nu ska jag gå hem
och drömma mig bort, långt bort...
   
     
Hej Emil!
Vi fick i uppdrag att gå ner och titta på din utställning av vår lärare.
Jag måste säga, att dina tavlor var mycket fina. Själv tyckte jag bäst om "Hus i snö", kanske för att jag just nu inte har några julkänslor och julen börjar närma sig..
 

     
Hej du store konstnär.
Jag skänker dig härmed en stor näve beröm för ditt arbete, tavlor är verkligen bra!
Jag tyckte att "Träd och snö" var allra bäst
 

     
Tack för en fin utställning, Emil!
Härliga sprakande färger. Jag skall ha en fotoutställning efter din period 8/1 -07. Fortsätt i samma "anda"...
  Hej, jag är en Karlshamnsbo, som gillar havet. Jag tyckte mycket om dina skärgårdsmotiv. Leve havet!
     
Åh, vilken tur att vi kom ihåg att åka hit!
Skulle gärna ha köpt en hel rad! t.ex. några av dina havsmotiv, träd och din cykel och ditt Skogsrå! Ska genast tipsa konstsamlare! Och seglare jag känner. Köpt färg och duk till en vän, som nu starkt inspirerad är! Tack! Köper din bok!
 

Örkelljunga 2007-09:    
En vacker, färgglad utställning. Tack.
Birgit Fredriksson
  Grattis till Emil Östlund med en fin utställning från
Lis Zwick, Drakabygget
     
Vi passerade och tog med intresse del av dina verk. Bäst av det vi såg, tyckte vi om Träd i solnedgång!
Hälsningar, Gunilla och Carl-Johan Carlborg
 

     
Gästboken i "Svenska konstnärer":    
Emil! Enligt min tolkning så är du en av de riktigt stora konstnärerna. Jag har följt dig under de senaste åren. Ulla-Britt Bolin - Bolina.   Vilken färgprakt! Kan bara hålla med Bolina om vilken stor konstnär du är. Härliga målningar. Lycka till och glad påsk önskar jag dig. /Lena Tedeblad
     
Emil! Jag och min make är väldigt förtjusta i den tavlan vi köpte av Dig i samband med Din utställning på Raus krukmakeri. Den har fått en central plats i vårt hem. Glöm inte att skicka inbjudan till Dina kommande utställningar. Hela min familj kommer. Du är inspirerande för mig i mitt konstutövande.
Bolina
   
2007-08-30
Från: Heidemarie Z Carnelid
Mycket vackert!!!
 
     
2007-10-27
Från: Bolina
Jag och min make har läst Er bok. Tänk vad vi blivit inbjudna till en värld som vi tidigare inte känt och som vi nu kan dela med oss.

I vår vardagsrum samlar vi på tavlor som vi köpt av konstnärer på Svenska Konstnarer.se.

Fortfarande och förhoppningsvis kommer Emils tavla för alltid i vårt hem, att hänga i centrum - en plats som vi utvalt långt innan vi träffades i Örkelljunga. Vi vill ha inbjudningar till Emils vernissage, eftersom både jag och min make känner konstens naturliga storhet i hans konst.

En storhet som vi önskar honom och hans omgivning i form av broder och föräldrar.
 

     
Från: Bolina med make 2007-09-08
Efter att ha besökt Dig vid Ditt vernissage idag i Örkelljunga Kulturhus så är jag nu ännu mer berörd av Din förmåga att uttrycka Dig. Dina klara färger och Ditt kraftfulla sätt att med penslar uttrycka Dig resulterar i motiv som man inte kan glömma.

Tack för en fantastisk målning!
Jonny Wiberg
 

 

     
Vilken färgprakt, vilka underbara svepande penseldrag. Var rädd om dig och ditt underbara måleri.
Karin Törnkvist
  Oj, vad jag gillar ditt "friska" måleri! Jättebra!
Berit Melin, Rättvik
     
     
Övrigt:    
Om "Man med tyngd på huvudet":

Gillar uttryck färger! Melankoli för mig! Lena Cronström

 

     
Jag gillar dina expressiva bilder och dina färger! Monika Clase    
     
Har just varit inne på din hemsida, och blev så lycklig av att se din konst. Ditt uttryckssätt är så starkt och utan hämningar. Jag skulle gärna se fler målningar av människor, för jag tycker du fångar personligheter på ett genialiskt vis.
Cecilia Kraitz
 

 

Emil Östlund - startsida